Skreddersydd kjøkken levert av Bjerks Trevare

Guide

En komplett guide for deg som skal kjøpe nytt kjøkken

Et nytt kjøkken er en stor investering og noe de fleste gjør få ganger i livet. 

Det er mye å tenke på når man skal få nytt kjøkken. Du må være trygg på at dere tar riktig avgjørelse. Forberedelse er halve jobben. Denne artikkelen hjelper deg med planleggingen, slik at du får ditt drømmekjøkken. 

Mange av punktene i denne artikkelen, er de samme punktene dere vil bli spurt om når dere går rundt de ulike leverandørene av kjøkken. Jo mer dere får tenkt over de ulike punktene, jo bedre vil resultatet blir. Skriv gjerne ned hva dere tenker rundt de ulike punktene. Et tips er å ta med svarene når dere tar en runde hos de ulike leverandører av kjøkken. 


Type kjøkken

Det finnes flere ulike kjøkkenstiler du kan velge blandt. Det er ikke sikkert du har bestemt deg for hvilken type stil du ønsker, men det vil hjelpe kjøkken leverandøren om du har noen tanker rundt dette. Det er følgene kjøkkenstiler du kan velge blandt:

Moderne kjøkken:

Typiske kjennetegn på et moderne kjøkken er store, lyse flater, funksjonelle detaljer og automatiserte løsninger. Kjøkkenet fungere som et samlingspunkt, samtidig som det er et brukskjøkken som er lett å holde rent.

Rustikt kjøkken:

En romantisk og rustikk stil innbyr til å bruke mye tid på kjøkkenet – sammen med familien. Det skapes en lys og trivelig atmosfære. Et kjøkken i gammeldags kjøpmannsdiskstil kombinerer form og funksjon på en gjennomprøvd og velkjent måte. Men man kan bruke moderne løsninger og teknologi også på et rustikt kjøkken, med detaljer som underlimt vask, lysprofiler, dempeskuffer og dører, samt integrerte hvitevarer.

Tradisjonelt kjøkken:

Et tradisjonsrikt kjøkken har ofte meget god plass og praktiske løsninger. Ved å utnytte hjørner og vinkler, kan det gjøres enda mer romslig. Kjølehjørne, spisskap og uttrekkbare hyller gjør det enkelt å komme til de bakerste varene.

Men man kan bruke moderne løsninger og teknologi også på et rustikt kjøkken, med detaljer som underlimt vask, lysprofiler, dempeskuffer og dører, samt integrerte hvitevarer.

Hyttekjøkken:

Det stilles i dag mye større krav til hytta, og dermed også hyttekjøkkenet. F.eks vil ofte et kjøkken ha behandlede flater, som aldring og antikk. Det gir et utsøkt og eksklusivt preg på kjøkkenet. Dette passer meget godt til hytteinteriør, eller i gamle og ærverdige hus som trenger et klassisk utseende.


Skal du koordinere alle yrkesgruppene?

Mann som skreddersyr kjøkken på Bjerks Trevarebrikk

Et nytt kjøkken kan fort involvere en rekke yrkesgrupper: snekker, kjøkkenmontør, elektriker, rørlegger, maler, folk som jobber med benkeplaten osv. Noen behøves før kjøkkenet settes opp, noen underveis og noen etter at kjøkkenet er montert. Det kan fort bli mye koordinering. Blir et ledd forsinket, kan det forskyve hele prosessen. Noen kjøkkenleverandører tar ansvar fra A til Å, mens noen lar deg selve fungere som en prosjektleder. Noen lar deg plukke folk fra de ulike yrkesgruppene, og noen leverandører har “sine folk” som de alltid bruker. Kjøkkenleverandøren tar seg betalt for denne jobben, men den tilfører jo verdi til prosjektet.

Det er viktig å tenke hva du ønsker her; Ta full prosjektlederrolle eller la andre ordne all koordinering? 


Bestem deg for hva som er viktig og hva som (tross alt) ikke er så viktig

Det er mange valg man må ta når et nytt kjøkken skal tegnes. Men det er sjelden man får alt man ønsker seg her i livet. Det samme gjelder for kjøkken. Noen ting lar seg ikke praktisk gjøre, og noen ting prioriteres bort grunnet budsjettet som er satt. Det kan også tenkes at noen ideer også vil ta for lang tid å utføre i praksis. Du kommer til å måtte sette ting opp mot hverandre og så må du rett og slett bestemme deg for hva som er viktigst. Når man skal ha et nytt kjøkken, må man vær forberedt på å inngå noen kompromiss. Jo mer dere vet hva dere virkelig vil ha, og hva som ikke er så viktig, jo enklere blir prosessen. Både for dere og leverandøren av kjøkken.


Valg av kjøkken leverandør

Dette punktet er avgjørende for hvor bra prosess og kjøkken. Har kjøkken leverandøren nødvendig erfaring og kompetanse? Bruker de gode materialer? Leverer de kun standard kjøkken eller skreddersydde kjøkken? Leverer de alt fra A til Å eller må du ordne mye selv? Kan de levere kjøkken innen ønsket tidsfrist? 

Det er mange spørsmål man kan stille de mulige leverandørene av kjøkken. En av de kanskje viktigste spørsmål er erfaringer fra tidligere kunder. Kan du få en uttalelse av dem? Viser de uttalelser og referanser på sin nettside eller i sosiale medier? Ved å se på tidligere referanser og uttalelser, kan du lære mye om hva du kan forvente hos de ulike leverandørene. 


Budsjett

Dette punktet er viktig. Jo tidligere et budsjett blir bestemt, jo bedre. Budsjettet gir føringer for veldig mye av de valgmuligheter dere har. Lavt budsjett gir endel begrensninger, et høyt budsjett gir flere muligheter. Men uansett budsjett, så skal dere få maks ut av det budsjettet dere har. Dere må rett og slett være konkrete her og sette et budsjett i kroner og ører. Budsjettet må på ingen måte brukes opp, men det gir klare føringer for dem som skal tegne og planlegge kjøkkenet. Materialer, benkeplate og kjøkken apparater står for veldig mye av budsjettet, men man skal heller ikke glemme montering og utgifter til håndtverkere. Alt dette vet leverandøren om kjøkken, men for å sette sammen en god totalpakke, behøver de altså raskest mulig å vite ditt kjøkken budsjett. Da vil leverandøren hjelpe deg med å jobbe innenfor ditt budsjett.


Behandling av kjøkken etter det er satt opp

Beklager, men selv et drømmekjøkken må holdes rent og pent etter det er satt opp. Søppel må tømmes osv. Benkeplaten krever muligens behandling etter en stund. Ovner må vaskes manuelt eller via egne renseprogram. 

Noen har ikke problemer med at et kjøkken som krever noe stell i etterkant. Noen, f.eks travle småbarnsforeldre, ønsker minst mulig arbeid for å holde drømmekjøkken nettopp som et drømmekjøkken også etter noen år med aktivt bruk. 

Snakk med kjøkken leverandøren rundt dette med behandling etter kjøkken er satt opp. Det er dessverre lett å glemme dette punktet.


Dagens kjøkken

Man lærer av sine feil sies det. Tre viktige spørsmål som kan gi viktige svar:

  1. Hva ønsker du å endre på av løsninger på dagens kjøkken?
  2. Hva ønsker du å beholde av løsninger på dagens kjøkken?
  3. Hva mangler du på dagens kjøkken?

Det å vurdere hvordan du bruker dagens kjøkken og hva som er positivt og negativ med dagens kjøkken, kan gi nyttige ledetråder mht et nytt drømmekjøkken. Jo mer du kan fortelle rundt dette, jo bedre løsninger vil normalt bli foreslått av din kjøkken leverandør. Som på de andre punktene i denne artikkelen; det er bare å skrive ned alt du kommer på, slik at du ikke glemmer viktige ideer og drømmer.


Skisse av hvor kjøkken skal være

For at kjøkken leverandøren skal kunne lage gode løsninger, er det helt avhengig av gode og nøyaktige tegninger fra deg. Dette må måles/skrives ned:

  • Lengde på alle vegger 
  • Takhøyde
  • Dører og dets lister (og hvilke vei dørene går)
  • Vinduer og dets karm (og hvilke vei vinudene går)
  • Plassering av eventuelle panelovn
  • Strømuttak
  • Vann og avløp
  • Gass
  • Ventilasjon
  • Annet som kan være viktig for kjøkkenleverandøren

Er huset gammelt, må dere sjekke om vegger og gulv er rette. Vær obs på at når man river kjøkken, kan skjulte ting komme frem. Som f.eks rør man ikke naturlig så når kjøkkenet var oppe. Et kjøkken er et krevende prosjekt, men jo mer erfaring kjøkken leverandøren har, jo bedre løsninger på utfordringene vil de finne.


Benkeplaten

Dette punktet kunne man skrevet en egen bok om. Benkeplater er et stort emne og her er det mange valg og mange prisklasser. Vi nevner kort de ulike valgene:

Benkeplate i laminat

Laminat er veldig mye brukt på kjøkken. Grunnene er at det er et utrolig stort utvalg av ulike farger, så de fleste vil finne en farge de liker. En annen viktig grunn for populæriteten, er at laminat er det rimelige valget. De er også vedlikeholdsfri, så for dem som ikke liker vedlikeholdsarbeid, er laminat et god valg. Laminat er relativt slitesterkt.

Benkeplate i heltre

Benkeplater i heltre gir kjøkkenet ditt et autentisk og varmt uttrykk. De kombinerer skjønnhet og natur, og er både holdbare og bærekraftige. Med evnen til å eldes med karakter, er disse benkeplatene et praktisk og stilfullt valg for ethvert kjøkken.

Benkeplate i kvarts 

Trenger du en benkeplate som tåler det meste, så er kvarts noe for deg. Den er svært motstandsdyktig mot fuktighet og riper. Krever ikke noe vedlikehold. Mange varianter, tykkelser og farger.

Benkeplate i keramikk

En keramisk benkeplater tåler også svært mye. Porefri overflate gjør en keramisk benkeplate veldig hygienisk. Tåler mye varme og man skal «jobbe hardt» for å få riper i en slik plate.

Vask – oppvaskkum

Her er det også flere valg. En eller to kummer er en viktig avgjørelse. Det er også mange måter å «få inn» vasken i benkeplaten på (innfelt eller underlimt i benkeplate). Mange setter pris på å ikke ha en «forhøyning» der vasken er, slik at det er lett å dra smuler og vann ned i vasken. Det er også ulike materiell valg å ta, primært mellom rustfritt stål eller keramikk. Det er ikke så mange fargevalg innen vask, men noen valg finnes – antrasittgrå, hvit eller rustfritt stål. En god kjøkkenleverandør geleider deg gjennom dine valg, og dets fordeler og ulemper. 


Hvitevarer

Siements hvitevarer

Her er det mange valg å ta og det kommer stadig nye valg. Og ikke minst i alle prisklasser. En god kjøkken leverandør vil komme med gode råd og tips på hva du bør velge – basert på hvilket type kjøkken du ønsker, budsjett og størrelse på kjøkkenet. Men nedenfor kommer det noen korte stikkord som dere kan tenke på.

Ovn – Her finnes det vanlige stekeovner, stekeovner med mikrobølge, stekeovner med damp, rene dampovner… I tillegg kan noen av disse ovnene ha pyrolyse funksjon, som gjør at de tilnærmet renser seg selv. Noen kan også koble seg opp på nettet og kan fjernstyres med en app. Mange muligheter og mange valg å ta. Mange ser nytten av å ha 2 ovner, gjerne med ulik funksjonalitet. 

Platetopp – Her finnes det også mange valg og mange prisklasser. Mange setter pris på å kunne slå sammen varmepunktene, slik at store gryter kan få maks varme. Noen platetopper har innebygget vifte, slik at man slipper vifte i taket. 

Kjøleskap – Store, små, midt på tre, 1 dør, 2 dører, isbitmaskin, med kjøler og uten kjøler, smarte, skjerm… også innen kjøleskap finnes det mange valg. Er du en familie som spiser mye mat, ja da trenger du et stort kjøleskap. Ønsker du rask tilgang til isbiter, ja da kan et kjøleskap med isbit maskin være et godt valg. Som alltid: En god kjøkken leverandør vil gi deg de innspill du trenger for å ta en avgjørelse. 

Fryser – De fleste har fryseren i kjøleskapet. Men husk at dette tar verdifull plass i kjøleskapet. For noen kan en egen fryser være et godt valg. Da velger du kjøleskap uten fryser, og får da god plass til lagring av kjølevarer. 

Vifte – her finnes det også noen valgmuligheter. Innebygget vifte i skap over stekeplaten, mer åpne synlig vifte, eller vifte i stekeplaten. Noen er ekstra kraftige, noen støyer mer enn andre… Kanskje ikke så spennende valg som med ovn, stekeplate og kjøleskap, men likevel noen valg. Som alltid: En god kjøkken leverandør vil gi deg de innspill du trenger for å ta en avgjørelse rundt viften.

Annet utstyr det kan være verdt å tenke over:

Innebygget vannkoker

Man kan nå få en vannkoker «innebygget» i springen. Dette gir deg rett og slett kokende vann rett fra springen. Man slipper en egen vannkoker stående på benken – eventuelt om man ikke har en egen vannkoker, så slipper man å koke vannet i en kjele. Spesielt smart om du f.eks lager mye te.

Kaffemaskin

Det finnes nå mange innebygde kaffemaskiner på markedet. En fordel med en slik maskin, er at man slipper å ha en egen kaffetrakter som opptar plass på benkeplaten. En liten ulempe er at mange av disse kaffemaskinene «kun» lager en og en kaffekopp. 


Andre innspill

Lys – uten riktig belysning vil ikke drømme kjøkkenet skinne. Vi anbefaler derfor å bruke noe tid og ressurser på gode løsninger mht lys. Spør gjerne om kjøkken leverandøren har kompetanse på lys. Om de ikke har det, snakk med elektriker eller andre som selger belysning. Spotter er ekstra virkningsfulle – men det kan av og til være vanskelig å få montert dette inn via eksisterende tak. Men få ting er likevel umulig. I kombinasjon med en god snekker, kan man få til det utroligste. Hør gjerne også med elektriker om smart belysning. 

Strøm-uttak – dette kan være lett å glemme, men tenk over alle detaljer mht plasseringer av frittstående elektriske apparater, som kaffemaskin, smoothie maskin osv. Det bør være uttak til strøm hvor slike apparater skal stå. Gjerne så skjult som mulig. Noen ønsker også popup strømuttak i benkeplaten. Det meste er mulig, men det er viktig å planlegge dette på forhånd. 


Andre artikler